Agencija Adeo
Cesta k Tamu 12,
2000 Maribor
Kontakt
E: info@adeo.si
T: +386 (0) 41 368 649
Nazaj

Kako poteka Googe oglaševanje in kako z njim služiti?

Google oglaševanje se je začelo leta 2000 in se od takrat naprej neprestano razvijalo, postajalo vedno močnejše ter dosegalo vse večje prihodke

Oglasevanje Google od 2001 do 2024

Če pogledamo grafični prikaz rasti oglaševanja na Googlu, vidimo, da je trend neprestano naraščal skozi leta.

Kako se bo pa oglaševanje na Googlu razvijalo v prihodnosti? Kakšen bo vpliv umetne inteligence ChatGPT na prihodnost Google oglaševanja? Ali bo oglaševanje v prihodnosti manj učinkovito? Kako se bodo Google oglasi prilagodili novim trendom in zahtevam uporabnikov? Kako se bodo oglaševalci prilagodili uporabi mobilnih naprav? Kako se bo Google Ads oglaševanje soočalo z izzivi, kot je povečana konkurenca in zahteva po večji zasebnosti?

Več vam razkrijemo v vsebini

Kaj je Google oglaševanje? [poenostavljeno]

Google oglaševanje je marketinška praksa, ki omogoča podjetjem, organizacijam in posameznikom, da promovirajo svoje izdelke, storitve ali vsebine na Googlovih platformah, kot so iskalnik Google, YouTube, Gmail in druge spletne strani in aplikacije.

Gre za obliko digitalnega oglaševanja, kjer se oglasi prikazujejo uporabnikom na podlagi njihovih iskanj, zanimanj, brskanja in drugih dejavnosti na spletu.
Oglasevanje na Googlu kaj je

Oglaševanje na Googlu ima 5 plusov [in 1 minus]

+ Z Google oglaševanjem dosežete več uporabnikov:

Google je najbolj uporabljen spletni iskalnik na svetu, s številnimi drugimi platformami, kot so YouTube, Gmail in Google Display Network. To omogoča oglaševalcem, da dosežejo ogromno število uporabnikov in potencialnih strank, kar povečuje možnosti za večji doseg in povečanje prepoznavnosti blagovne znamke.
google ads oglasevanje doseg

+ Google oglaševanje je najbolj ciljano oglaševanje na svetu:

Google oglaševanje omogoča natančno določanje ciljnega občinstva na podlagi ključnih besed, demografskih podatkov, lokacije, zanimanj in drugih parametrov.
oglasevanje google

+ Google oglase lahko prilagajate glede na različne potrebe ljudi:

Oglaševanje na Googlu vam omogoča, da prilagajate svoje oglase glede na potrebe uporabnikov. Na primer, oglasi se lahko prilagajajo glede na uporabnikovo lokacijo, napravo, čas dneva, jezik in druge dejavnike

+ Google oglase lahko enostavno in zelo natančno merite:

Google Ads omogoča natančno sledenje uspešnosti oglasa, kot so število klikov, konverzij, stroški na klik in druge meritve.
google adwords oglasevanje merljivost

+ Učinkovito upravljanje proračuna:

Oglaševalci lahko določite svoj maksimalni proračun za posamezno kampanjo, omejite stroške na klik in prilagajate svoj proračun glede na svoje marketinške cilje.
adwords oglasevanje

– Kljub trudu Googla da je platforma za oglaševanje enostavna, ta v bistvu ni

Ena od pomanjkljivosti oglaševanja na Googlu je, da je za doseganje uspešnih rezultatov potrebno veliko znanja o delovanju Google Ads sistema.

Oglaševanje na Googlu zahteva precej časa in truda, ki ju mnoga podjetja ali posamezniki ne morete ali ne želite vložiti sami. V takšnih primerih je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjakov, na primer marketinške agencije za Google Ads, ki bodo poskrbeli za učinkovito načrtovanje, izvedbo in spremljanje oglaševalske kampanje.
adwords oglasevanje

Kje vse na internetu se prikazujejo Google oglasi oz. kako vse lahko izkoristite Google oglaševanje?

Google oglaševanje omogoča podjetjem doseči ciljno publiko na različnih platformah in napravah:

1.) Google oglasi se lahko prikazujejo uporabnikom med iskanjem na Googlu (tj. iskalno omrežje)

Prikazovanje oglasov med iskanjem na Googlu imenujemo iskalno omrežje. Iskalni oglasi so najbolj znana oblika oglaševanja na Googlu, ki se pojavijo nad in pod rezultati iskanja na Googlu. Oglasi so prikazani uporabnikom, ki v iskalnik vpišejo določene ključne besede, ki so povezane s ponudbo oglaševalca.

Google search oglasi

2.) Google oglasi se lahko uporabnikom prikazujejo v obliki slik – reklam (tj. prikazno omrežje)

Prikazovanje slik/reklam med iskanjem po spletnih straneh imenujemo prikazno omrežje. Prikazni oglasi na Googlu so vrsta digitalnega oglaševanja, pri katerem se oglasi prikazujejo v obliki slik, besedil ali animacij na različnih spletnih mestih in aplikacijah, ki sodelujejo v Googlovem oglaševalskem programu. Ti oglasi se lahko pojavijo na spletnih mestih, ki so povezana z vsebino oglasa, na primer na spletnih mestih o potovanjih, športu ali modi.

3.) Youtube oglasi
YouTube je drugi največji iskalnik na svetu in ponuja ogromen potencial za oglaševanje. Oglaševalci lahko na YouTubeu prikazujejo svoje oglase pred, med ali po videoposnetkih, ki jih gledajo uporabniki.

Youtube oglasi
4.) Google oglaševanje v raznih mobilnih aplikacijah
Za oglaševanje v mobilnih aplikacijah lahko oglaševalci uporabite Google AdMob. AdMob je platforma, ki omogoča prikazovanje oglasov v aplikacijah na Android in iOS napravah.

Google oglasi v aplikaciji
5.) Google oglaševanje med uporabo elektronske pošte (Gmail oglaševanje)

gmail oglasi
Gmail oglasi se prikazujejo uporabnikom v njihovi poštni aplikaciji. Oglaševalci lahko uporabijo različne oblike oglasov, na primer tekstualne oglase, slike in promocijske e-poštne sporočila.

Na kratko, Google oglasi se pojavljajo na različnih mestih po spletu, od iskalnika Google do mobilnih aplikacij in poštnih nabiralnikov. Z uporabo Google oglaševanja lahko oglaševalci dosežejo svoje ciljne skupine na različnih platformah in napravah.

Kdo si lahko privošči oglaševanja na Googlu? [cena]

Marsikdo se sprašuje, ali si lahko oglaševanje na Googlu sploh privošči. Cene oglaševanja na Googlu so zelo različne in se razlikujejo glede na vrsto oglaševanja, konkurenco na trgu, ključne besede, ciljno publiko in številne druge dejavnike.

Najpogostejši način plačevanja oglaševanja na Googlu je sistem dražbe, kjer oglaševalci ponujajo ceno za prikazovanje svojih oglasov uporabnikom, ki izvajajo določene iskalne poizvedbe ali obiskujejo določene spletne strani.

V sloveniji cena na klik (cpc) običajno znaša med 0.10 in 1 evrom medtem ko v večjih državah kot so ZDA, Velika Britanija in Nemčija se cena za klik giblje med 1 in 5 dolarji. To je posledica manjše konkurence na trgu in manjšega števila uporabnikov spleta v primerjavi z večjimi državami.

Ali bo oglaševanje na Googlu dobičkonosno v prihodnosti?

Glede na trende in napovedi strokovnjakov za digitalni marketing se zdi, da bo oglaševanje na Googlu še naprej donosno v prihodnosti. Google še naprej uvaja nove funkcije, ki oglaševalcem omogočajo boljši ciljno usmerjenje in boljše sledenje učinkovitosti oglaševanja. Poleg tega se število uporabnikov spleta po svetu še naprej povečuje, kar pomeni, da bo tudi število potencialnih strank za oglaševalce na Googlu še naprej naraščalo.

Ena od novih tehnologij, ki bi lahko vplivala na prihodnost oglaševanja na Googlu, je tudi umetna inteligenca (AI). ChatGPT je eden izmed AI programov, ki bi lahko pomagal pri izboljšanju učinkovitosti oglaševanja na Googlu.

ChatGPT je velik jezikovni model, ki lahko analizira velike količine besedila in iz njega izlušči ključne informacije. To bi lahko bilo koristno za oglaševalce, saj bi lahko ChatGPT pomagal pri izbiri ključnih besed za oglase in pri ciljnem usmerjanju oglasov.

Poleg tega bi lahko ChatGPT pomagal pri izboljšanju uporabniške izkušnje. Chatboti, ki temeljijo na AI, so vse bolj priljubljeni pri interakciji s strankami na spletnih mestih. ChatGPT bi lahko bil koristen tudi za razvoj chatbotov, ki bi lahko odgovarjali na vprašanja in nudili podporo strankam.

Ali je optimizacija spletnih strani [SEO] del Google oglaševanja?

optimizacija spletnih strani (SEO) in oglaševanje na Googlu sta dve različni strategiji, ki se uporabljata za povečanje obiska spletnih strani in izboljšanje njihovega položaja na iskalnikih.

SEO

SEO je proces optimizacije spletnih strani in vsebine, da bi bili bolj primerni za iskalne poizvedbe uporabnikov in bi se tako na naraven način uvrstili višje na strani z rezultati iskanja. Optimizacija spletnih strani je dolgotrajna strategija in običajno ne prinaša takojšnjih rezultatov.

Google oglaševanje, po drugi strani, je plačana strategija, ki se uporablja za prikazovanje oglasov na Googlovih platformah, kot so iskalnik Google, YouTube, Google Display Network in drugi.

Pri Google oglaševanju plačate za prikazovanje vaših oglasov uporabnikom, ki izvajajo določene iskalne poizvedbe ali obiskujejo določene spletne strani.

Medtem ko sta optimizacija spletnih strani in Google oglaševanje ločeni strategiji, pa lahko delujeta skupaj v smislu celostnega pristopa k digitalnemu marketingu.

Spletna optimizacija lahko pomaga izboljšati kakovost spletne strani in vsebine, kar lahko vpliva na kakovostno oceno vaših oglasov v okviru Google oglaševanja, medtem ko lahko

Oglaševanje na Googlu poveča prepoznavnost vaše blagovne znamke in privabi nove obiskovalce na vašo spletno stran.

Vprašanje dneva: kako lahko sploh zaslužim z oglaševanjem na Googlu?

Zaslužek z oglaševanjem na Google Ads se običajno ne odraža neposredno, temveč je odvisen od uspešnosti vaše oglaševalske kampanje in vaših marketinških ciljev. Kljub temu pa obstaja nekaj načinov, kako lahko povečate verjetnost uspeha vaših oglaševalskih kampanj in tako potencialno povečate svoj zaslužek:

Ciljno usmerjanje: Prilagodite svoje oglase ciljni skupini, ki najbolje ustreza vašim izdelkom ali storitvam. S tem boste lahko povečali možnosti, da bo vaš oglas dosegel prave ljudi, ki so najbolj verjetno zainteresirani za nakup.

Prilagoditev ključnih besed: Uporabite ustrezne ključne besede, ki se nanašajo na vaše izdelke ali storitve. Pravilno izbrane ključne besede lahko izboljšajo kakovost oglaševalskih kampanj in povečajo stopnjo klikov na vaše oglase.

Določanje proračuna: Določite proračun, ki ga lahko privoščite za oglaševanje na Google Ads in ga upravljajte učinkovito. Pri tem bodite pozorni na stopnjo klika na oglas in stroške na klik.

Analiza uspešnosti: Redno spremljajte uspešnost vaših oglaševalskih kampanj na Google Ads in izboljšajte oglase, ki ne dosegajo želenih rezultatov.

V marketinški agenciji ADEO smo specializirani za izvedbo uspešnih oglaševalskih kampanj na različnih digitalnih kanalih. Svojim strankam zagotavljamo celovite marketinške rešitve, ki se osredotočajo na ciljno usmerjeno oglaševanje, ustvarjanje relevantne vsebine in spremljanje uspešnosti oglaševalskih kampanj.

Z našim pristopom in izkušnjami smo v zadnjih letih dosegli odlične rezultate za različne stranke v različnih panogah.

Če tudi vi želite povečati svojo prepoznavnost in prodajo ter doseči odlične rezultate na področju digitalnega marketinga, nas kontaktirajte in skupaj bomo oblikovali strategijo, ki bo ustrezala vašim potrebam in ciljem.