Agencija Adeo
Cesta k Tamu 12,
2000 Maribor
Kontakt
E: info@adeo.si
T: +386 (0) 41 368 649
Nazaj

Facebook oglaševanje v letu 2023 – novi izzivi, nove priložnosti

Facebook oglaševanje je učinkovito samo, če si edinstven. Unikatnost je ključnega pomena za doseganje pozornosti uporabnikov socialnih omrežij, vendar to ni edina stvar, ki je pomembna. Včasih je treba sprejeti drugačne perspektive in si ogledati stvari z drugačnega zornega kota, da bi dosegli najboljše rezultate.

Tukaj je nekaj idej, kako oglaševati na Facebooku, da lahko dosežete unikatnost v svojih oglasih:

 • Osredotočite se na svojo ciljno skupino – Poglobljeno raziskovanje vaše ciljne skupine vam bo pomagalo pri ustvarjanju unikatnih in učinkovitih oglasov, ki bodo pritegnili njihovo pozornost.
 • Uporabite humor – Uporaba humorja v oglasih lahko pomaga pri ustvarjanju pozitivne povezave z vašo blagovno znamko in privabljanju pozornosti.
 • Izkoristite trenutne dogodke – Če lahko vaš oglas vključi trenutne dogodke, kot so prazniki, pomembni dogodki ali aktualne novice, lahko pritegnete pozornost in ustvarite večjo zavzetost uporabnikov.
 • Uporabite vizualne učinke – Uporaba vizualnih učinkov, kot so animacije ali 3D elementi, lahko pomaga vašim oglasom izstopati v poplavi drugih oglasov.
 • Sprejmite različne poglede – Poskusite videti stvari iz različnih perspektiv, da bi dobili nove ideje in koncepte za oglaševanje.

Oglaševanje na Facebooku se hitro spreminja, zato je pomembno, da se osredotočimo na unikatnost in uporabimo različne perspektive, da bi ostali korak pred konkurenco.

Katere vrste oglasov ponuja Facebook?​

1.) Slikovni oglasi (image ads):

Ti oglasi vključujejo eno sliko in kratek opis. Uporabljajo se lahko za dosego ciljev, kot so povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, promocija dogodkov ali povečanje prodaje.

Slikovni Facebook oglas

2.) Video oglasi (video ads):

Ti oglasi vključujejo video posnetke, ki so lahko dolgi od nekaj sekund do nekaj minut. Uporabljajo se lahko za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, predstavitev izdelkov ali storitev, ki jih ponuja vaše podjetje, ali za dosego drugih oglaševalskih ciljev.

Video oglas

3.) Carousel oglasi:

Ti oglasi vključujejo več slik ali videoposnetkov, ki se prikažejo kot karusel. To je uporabno, če želite na Facebooku oglaševati več izdelkov ali storitev, ki jih ponuja vaše podjetje, ali za predstavitev različnih funkcij enega izdelka.

Carousel oglas

4.) Zgodbe (Story ads):

Zgodbe so zelo priljubljene za socialna omrežja, saj so kratke, privlačne in ustvarjajo občutek neposrednosti. Oglaševalcem omogočajo, da ustvarijo interaktivne oglase v formatu zgodb in se povežejo s svojo ciljno skupino na bolj naraven način.

Story ads

5.) Oglasi v Messengerju (Messenger ads):

Ti oglasi se prikažejo v aplikaciji Facebook Messenger in so običajno namenjeni za začetek pogovora s strankami ali uporabniki.

Messenger oglas

6.) Katalog oglasov (Collection ads):

“Collection” so vrsta oglasa, ki vključuje več slik ali videoposnetkov, ki jih lahko uporabniki ogledajo v obliki kataloga. Oglas se začne z glavno sliko ali videoposnetkom, ki ga lahko uporabnik klikne, da odpre razširjeni katalog. V katalogu so lahko prikazani izdelki ali storitve.

Katalog oglasov

7.) Oglasi z anketami (poll ads):

“Poll ads” so vrsta interaktivnega oglasa, ki ga ponuja Facebook. Ti oglasi vključujejo ankete, ki omogočajo oglaševalcem, da pridobijo mnenja ali povratne informacije od svoje ciljne skupine. Uporabniki lahko glasujejo za eno od dveh ali več možnosti in vidijo, kako se njihovi odgovori ujemajo z drugimi uporabniki.

Poll ads

8.) Dinamični oglasi (Dynamic ads):

Ti oglasi so dinamični in prilagojeni za vsakega uporabnika posebej, odvisno od njihovih interesov in vedenja na Facebooku.

Dynamic ads

9.) Oglasi za zbiranje vsebin (lead ads):

Ti Facebook oglasi so namenjeni zbiranju uporabniških podatkov, kot so e-poštne naslove ali druge informacije o uporabnikih, ki so zainteresirani za vaše izdelke ali storitve.

lead ads

10.) Oglasi s predstavitveno vsebino (Slideshow ads):

“Slideshow ads” je vrsta oglasov na Facebooku, ki uporabljajo serijo slik, da ustvarijo kratek video. Ta vrsta oglasa omogoča oglaševalcem, da ustvarijo privlačne videoposnetke, ki predstavljajo njihove izdelke, storitve ali znamko.

Slideshow ads

11.) Oglasi z nemudno izkušnjo (Instant experience ads):

“Instant Experience ads”, prej imenovani “Canvas ads”, so vrsta interaktivnega oglasa. Ta vrsta oglasa omogoča uporabnikom, da ustvarijo polno zaslonsko izkušnjo znotraj mobilne naprave, ki vključuje več elementov, kot so slike, videoposnetki, vrtilne slike in animacije.

Instant experience ads

12.) Oglasi z obogateno resničnostjo (Augmented reality ads):

Augmented reality ads

Kaj ni dovoljeno oglaševati na Facebooku?​

Facebook ima določena pravila, ki jih morajo oglaševalci upoštevati. Obstajajo nekatere vrste izdelkov in storitev, ki niso dovoljene za oglaševanje na platformi. Med njimi so:

 • Prepovedane vsebine: Facebook prepoveduje oglase, ki vsebujejo spolno, nasilno, diskriminatorno, žaljivo ali neprimerno vsebino.
 • Nedovoljene dejavnosti: Oglasi za nezakonite dejavnosti, kot so prodaja drog ali orožja.
 • Izdelki, ki jih Facebook prepoveduje: Facebook ne dovoljuje oglaševanja izdelkov, kot so tobak, orožje, nepoštena praksa, pripomočki za zlorabo drog in piratska programska oprema.
 • Lažna predstavitev: Oglaševanje izdelkov, ki niso bili pravilno predstavljeni ali so zavajajoči.
 • Kršenje avtorskih pravic: Facebook ne dovoljuje oglaševanja izdelkov, ki kršijo avtorske pravice ali blagovne znamke.
 • Finančne storitve: Nekatere vrste finančnih storitev, kot so posojilodajalci in ponudniki kriptovalut, so lahko omejene ali prepovedane.
 • Zdravstveni izdelki: Facebook ima stroga pravila glede oglaševanja zdravstvenih izdelkov, zato morajo oglaševalci upoštevati posebne smernice in omejitve.

Seznam ni izčrpen in se lahko spreminja glede na politike Facebooka. Oglaševalci morajo pred začetkom oglaševanja na platformi preveriti smernice oglaševanja in poskrbeti, da izpolnjujejo vsa pravila in omejitve.

Ali se oglaševanje na Facebooku sploh splača?

Fb oglaševanje je lahko zelo učinkovito in se lahko splača, če je pravilno izvedeno in ciljano na pravo občinstvo. Facebook ima ogromno uporabnikov, zato oglaševalcem omogoča doseganje širokega občinstva in vključevanje v različne oblike interakcije s strankami.

Seveda pa uspeh oglaševanja na Facebooku ni zagotovljen in je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z uporabnikovimi zanimanji, konkurenčnim okoljem in pravilno izvedbo oglaševalske strategije. Oglaševalci morajo biti pozorni na smernice in omejitve Facebooka in nenehno spremljati učinkovitost svojih oglasov ter jih prilagajati.

Kako ustvariti Facebook oglas v samo 5 korakih (primer iz prakse)

Najprej se prijavite v svoj Facebook Business Manager račun. Ko ste prijavljeni, poiščite nadzorno ploščo in kliknite na “Upravitelj oglasov”. To bo odprlo nov zavihek v vašem spletnem brskalniku. Nato kliknite na gumb “Ustvari” v zgornjem levem kotu zaslona in začnite ustvarjati nov oglas.

Facebook oglasevanje

2.) Izberite cilj oglaševalske kampanje in nato kliknite “Nadaljuj” (v našem primeru smo izbrali prodajo).

cilj oglasevalske kampanje

3.) Začnite z izbiro imena vaše oglaševalske kampanje, nato pa določite spletno mesto, na kateri želite oglaševati. Pomembno je tudi izbrati “slikovno piko” (pixel), ki bo meril učinkovitost vašega oglaševanja. Pri določanju proračuna se lahko odločite za dnevni ali skupni proračun. Določite tudi datum začetka in konca oglaševanja. Ko ste končali z vsemi potrebnimi nastavitvami, lahko nadaljujete s klikom na gumb “Naprej”.

Oglasevanje Facebook

4.) Poimenujte vaš nabor oglasov, izberite ciljno občinstvo ter določite ustrezne demografske podatkeinterese in vedenjske značilnosti. Prav tako lahko uporabite Facebookovo orodje za ciljanje občinstva, da poiščete ustrezne ljudi. Ko ste končali, lahko nadaljujete s klikom na gumb “Objavi”.

fb oglasevanje

5.) V tej fazi se začne postopek ustvarjanja vašega oglasa. Najprej določite ime oglasa. Nato izberite Facebook stran, na kateri želite objaviti oglas. Pomembno je tudi, da dodate medij (npr. sliko ali video). V našem primeru ste dodali sliko. Nato napišite prodajno vsebino za vaš oglas, ki bo pritegnila pozornost vašega ciljnega občinstva. Ko ste sestavili prodajno vsebino, lahko oglas objavite s klikom na gumb “Objavi”.

Kako oglasevati na Facebooku

Pravilna analiza in optimizacija oglasa​

Analiza in optimizacija oglasa sta pomembni aktivnosti, ki lahko povečata učinkovitost vaših oglasov in izboljšata donosnost vaše marketinške kampanje. Spodaj so nekateri koraki za pravilno analizo in optimizacijo oglasa:

 • Določite cilj oglasa: Preden začnete z analizo in optimizacijo oglasa, morate vedeti, kaj želite doseči z vašim oglasom. Ali želite povečati število klikov, izboljšati konverzijsko stopnjo, povečati prepoznavnost blagovne znamke ali nekaj drugega?
 • Analizirajte rezultate: Ko ste določili cilj, lahko analizirate rezultate vašega oglasa. Poglejte podatke o številu prikazov, klikov, konverzijah, stopnji klikov, stroških na klik in drugih pomembnih metrikah. Ugotovite, kateri oglasi delujejo bolje in zakaj.
 • Identificirajte problematične elemente oglasa: Če opazite, da vaš oglas ne deluje dobro, morate identificirati elemente, ki bi lahko povzročali težave. Na primer, morda je naslov preveč dolg ali nepritegnjen, morda besedilo ni dovolj jasno, morda niste ciljali prave publike, itd.
 • Izvedite spremembe: Ko ste ugotovili problematične elemente oglasa, jih lahko poskusite popraviti. To lahko vključuje spreminjanje besedila oglasa, posodabljanje ciljanja, poskus z drugačnim oblikovanjem ali slikami, itd.
 • Testirajte spremembe: Ko ste izvedli spremembe, morate testirati, ali so izboljšale učinkovitost oglasa. To lahko vključuje A/B testiranje, kjer preizkusite različne različice istega oglasa, da vidite, katera deluje bolje.

Analiza in optimizacija oglasa sta procesa, ki se nikoli ne končata, zato nadaljujte z izvajanjem sprememb in testiranjem, da boste lahko še naprej izboljšali učinkovitost vaših oglasov.

Nasveti za facebook oglaševanje​

Tu je nekaj koristnih nasvetov za kako oglaševati na Facebooku, ki vam lahko pomagajo izboljšati učinkovitost vaših oglaševalskih kampanj:

 • Ciljajte pravo ciljno občinstvo: Facebook ima obsežno bazo podatkov o svojih uporabnikih, zato lahko ciljate specifične skupine glede na starost, spol, lokacijo, interese in druge demografske in psihografske dejavnike. Pravilno ciljanje bo pomagalo povečati stopnjo konverzije in zmanjšati stroške oglaševanja.
 • Uporabite vizualno privlačne elemente: Uporaba vizualnih elementov, kot so slike in videoposnetki, lahko izboljša učinkovitost vaših oglasov. Poskrbite, da bodo vaše slike in videoposnetki privlačni, jasni in pritegnejo pozornost vašega ciljnega občinstva.
 • Testirajte več različnih oglasov: Facebook vam omogoča, da ustvarite več različnih oglasov za isto kampanjo. Poskusite z različnimi slikami, naslovi in besedili, da vidite, kateri oglasi delujejo najbolje. Uporabite funkcijo A/B testiranja, da boste lahko preizkusili različne kombinacije elementov oglasa.
 • Redno spremljajte in analizirajte rezultate: Redno spremljanje in analiziranje učinkovitosti vaših oglasov vam bo omogočilo, da se pravočasno prilagodite in izboljšate svoje oglaševalske kampanje. Poskrbite, da boste spremljali ključne metrike, kot so stopnja klikov, stopnja konverzij, stroški na klik, itd.
 • Uporabite ustrezno strategijo ponovnega trženja: Ponovno trženje je strategija, ki vam omogoča, da ciljate ljudi, ki so že interagirali z vašo blagovno znamko ali izdelki. Uporabite pravilno strategijo ponovnega trženja, da povečate učinkovitost vaših oglaševalskih kampanj in povečate stopnjo konverzij.
 • Uporabite učinkovit klic k dejanju: Klic k dejanju je besedilo, ki spodbuja ljudi k ukrepanju, kot je klik na gumb ali nakup izdelka. Uporabite učinkovit klic k dejanju, ki bo spodbudil vaše ciljno občinstvo k ukrepanju.

Oglaševanje na Fb – cena​

Cenik oglaševanja na Facebooku je zelo odvisen od različnih dejavnikov, vključno z vašim ciljnim občinstvom, vrsto oglaševanja, časom trajanja kampanje in konkurenčnostjo vaše niše.

Cena oglaševanja na Facebooku je ponavadi odvisna od obsega ciljnega občinstva in konkurenčnosti vaše niše. Če ciljate na zelo specifično občinstvo, kot so na primer stranke določene starosti, lokacije ali interesov, boste morda plačali višjo ceno na klik ali na prikaz oglasa. Poleg tega, če oglašujete v konkurenčni niši, kot je na primer trženje izdelkov za hujšanje ali lepotnih izdelkov, lahko pričakujete višje stroške oglaševanja.

Cena Facebook oglaševanja je pogosto izražena kot CPM (strošek na tisoč prikazov) ali CPC (strošek na klik). Povprečni CPM za Facebook oglase je okoli 5-10 evrov na tisoč prikazov, medtem ko je povprečni CPC običajno med 0,10 centov in 1 evrom na klik.

Na koncu je treba poudariti, da je oglaševanje na Facebooku lahko zelo učinkovito, če je pravilno izvedeno. Ključ do uspešne oglaševalske kampanje je ciljanje pravega občinstva, ustvarjanje privlačnih oglasov in nenehno spremljanje in optimizacija vaše kampanje.

Agencija za Facebook oglaševanje​

Ali se vaše podjetje sooča z izzivi pri oglaševanju na Facebooku? Ali želite povečati prepoznavnost in prodajo vaših izdelkov ali storitev? Če je odgovor pritrdilen, potem je agencija Adeo prava izbira za vas!

Naša marketinška agencija je specializirana za Facebook oglaševanje in že vrsto let uspešno pomagamo različnim podjetjem pri doseganju njihovih marketinških ciljev. Z našim strokovnim znanjem in izkušnjami vam zagotavljamo kakovostno in učinkovito oglaševanje na Facebooku.

Sodelujemo s številnimi strankami, ki so z nami že od začetka, kar dokazuje našo zanesljivost in uspešnost. Naše stranke nam zaupajo, saj se vedno osredotočamo na njihove cilje in potrebe ter skrbno prilagajamo svoje storitve, da dosežemo najboljše rezultate.

Z našo pomočjo lahko dosežete večje število potencialnih strank, povečate prodajo vaših izdelkov ali storitev ter izboljšate prepoznavnost vaše blagovne znamke.

Za več informacij nas kontaktirajte še danes!